inzicht en overzicht

uitzicht op resultaat



Aanbevolen literatuur.

Met enige regelmaat wordt de vraag gesteld: weet je nog een goed boek over of een aanpak voor en dan volgt er een thema of onderwerp. Hieronder volgt een overzicht van aanbevolen literatuur over diverse onderwerpen. Het is een selectie uit het woud van beschikbare literatuur die in de praktijk de afgelopen jaren nuttig, handig, bruikbaar of anderszins onderhoudend is gebleken.  

Senior Leadership Teams, Chris Edmonds: soms lees je een boek en dan is dat een feest van herkenning. Of omdat het en adequate beschrijving bevat van hoe je zelf handelt of omdat er woorden gegeven wordt aan een idee of gedachte die je zelf ook al had. Dit boek is er een uit de eerste categorie. Het beschrijft een beproefde methode op basis van wetenschap en ervaring voor het samenstellen van een effectief management team. De weg er naar toe is niet altijd eenvoudig maar levert wel een adequaat management team op en dat scheelt weer een hoop gedoe bij de aansturing van verandering.

Gedoe komt er toch, Joop Swieringa en Jacqueline Jansen: organisatieverandering geeft altijd gedoe, probeer het niet te vermijden, maar bespreek het. 

Gedoe op tafel, het vervolg op "gedoe komt er toch" van diezelfde schrijvers. Bevat een beschrijving hoe het onvermijdelijke gedoe actief op tafel te krijgen en op te lossen.

Onveranderbaarheid van organisaties, Leike van Oss en Jaap van t Hek: iedereen spreekt over het veranderen van organisaties en hoe dat moet of kan. Verfrissend om eens te lezen over niet veranderen. 

Zwarte zwaan, Nassim Taleb: risicomanagement, maar dan echt.

Executieve coaching, Manfred Kets de Vries: een beknopt en vooral praktisch overzicht vanuit het psychoanalytisch gedachtengoed van de meest voorkomende ingewikkelde karaktertypen in het management en hoe daar in de praktijk mee om te gaan.

Het boek waarom, Judea Pearl en Dana Mackenzie: Afgaande op het uiterlijk denk je met het eerste de beste "doe het zelf hulpverleningsboek" te maken te hebben. Bij lezing valt dat mee (of tegen). Dit gaat over de wiskunde achter artificiële intelligentie. Het verschil tussen causaal verband en correlatie wordt uitgelegd en waarom je met alleen data of data-anlyse zonder een voorstelling van de werkelijkheid, in weerwil van de beloften weinig kunt.

Principes, Ray Dalio: nuttige (levens)lessen van een succesvol ondernemer. Enige kanttekening: gaat wel uit van de maakbaarheid van succes. Leesbaar omdat ook blunders, valkuilen en andere ongemakken onverbloemd zijn beschreven.

Ongebaande paden, Sylvain Tesson: beschrijving van de voetreis door "ongerept Frankrijk" die ik zelf altijd nog wil maken. Tevens een beschouwing over beschaving en vooruitgang.

Als katten van de aarde verdwijnen, Genki Kawamura: "Een aangrijpend verhaal over het onder ogen zien van de eigen sterfelijkheid, verantwoordelijkheid nemen voor keuzes en beslissen wat echt waarde heeft.' The Herald. Ik kan het niet beter samenvatten. 

Heeft iemand de overhead gezien?, Mark Huijben en Arno Geurtsen, inzicht in de overhead in organisaties en hoe deze op effectieve wijze te bestrijden.

Uit de apenval, Paul Vervoort, Hans van der Horst: over survival, recovery, turnaround, en nog zo wat van die begrippen. Een beproefd concept op basis van jaren ervaring om als onderneming uit de puree te geraken. 

Onbehagen, Bas Heijne: Een beschouwing over hedendaagse collectieve maatschappelijke onvrede. Een boek uit de tweede categorie.






E-mailen
Bellen
Info